Wat Bang Kung, templul din arborele banyan

Wat Bang Kung este un templu budist mic, insa cu o importanta istorica deosebita. Dateaza din perioada Ayutthaya, perioada din istoria Thailandei incadrata intre anii 1351-1767. Este faimos pentru ca este acoperit in intregime de un arbore banyan numit Bot Prok Pho. Din exterior arata ca si cum micul templu ar fi fost sculptat in trunchiul arborelui.

 

Temple in Thailand

Wat Bang Kung

In interior se afla capela (in thailandeza se numeste Ubosot) ce adaposteste o statuie a lui Buddha pe care oamenii o numesc Luang Phor Bot Noi. Peretii sunt pictati in perioada tarzie Ayutthaya si il infatiseaza pe Buddha stand in arc cu cate un discipol de-o parte si de alta, precum si istoria si invataturile acestuia.

Ritual budist si revelatie

Imediat ce am pasit in micuta capela, am vazut pe jos doua cutii cu niste betisoare. Curioasa, am intrebat la ce folosesc si dupa ce am primit raspunsul am si incercat: ritualul presupunea sa ma asez in genunchi si sa zgaltai cutia respectiva pana cand un betisor si numai unul sare din cutie. Betisoarele erau numerotate. Apoi m-am dus la raftul cu lacasuri numerotate ce contineau biletele, am luat biletelul corespunzator numarului de pe betisorul extras si mi-am citit profetia.  Nu o sa va spun decat ca pe un rand scria “no luck”. Am rasuflat usurata si mi-am zis: “In sfarsit! Cineva stie si imi transmite ca stie.” Cine altul decat Buddha.

Asadar, chiar nu am noroc. Unde am ajuns se datoreaza unui proces complex de cautare, munca, alegeri. Sau altfel spus, am norocul sa am viata pe care o am in aceeasi masura in care cineva care se plange de viata lui are norocul sa aiba viata pe care o are. Asadar cu totii avem noroc si in acelasi timp cu totii nu avem noroc.

Multumesc, Lord Buddha!Imagini in cuvinte, despre: