Rom Hup Market sau piata de pe calea ferata, Thailanda

Ati auzit pana acum de piata asezata de-a lungul unei cai ferate ce se afla in functiune? Exista una in Thailanda, in Gara Mae Klong, in Samut Songkham, la vreo 70 km de Bangkok, iar eu am vizitat-o. 

Nu stiu care a fost prima: calea ferata sau piata. Cert este ca a devenit o atractie pentru turisti. Cumparatorii trebuie sa mearga fix prin centrul caii ferate, intrucat tarabele vanzatorilor sunt asezate de-o parte si de alta a acesteia. Trenul circula cam de 8 ori pe zi si de fiecare data vanzatorii isi strang umbrelele si tarabele, eliberand sina. Imediat ce a trecut trenul, isi amenajeaza din nou spatiul vanzarii.

Fructe colorate de copaci si plante, fructe de mare si…pisici

Mi s-a parut o piata foarte colorata mai ales datorita fructelor de diverse marimi si culori pe care le vedeam pentru prima data: rambutan, fructul ce seamana cu un arici, rosu-portocaliu, acoperit de tepi moi; pitahaya sau fructul dragonului, roz, cu un interior alb si seminte mici negre; lamyai (longan) sau ochiul dragonului, un fruct mic, rotund, cafeniu, care atunci cand este decojit seamana cu globul ocular… al unui dragon, evident; munk koot sau mangostanul, rotund si violet, care nu are nicio legatura cu mango.

Frumos aranjate in cosuri erau tot felul de radacinoase, farfurii pline cu diverse fructe de mare si alte carnuri,  recipiente mici cu condimente specifice, dulciuri, toate care mai de care mai colorate si la preturi foarte bune. Piata in sine este foarte populara tocmai datorita faptului ca produsele sunt ieftine si de buna calitate.

Am intalnit si pisica mea preferata in aceasta piata: nu mi-am dat seama daca era vanzatorul sau carligul ce atragea clienti la taraba respectiva. Pentru mine a fost dovada armoniei dintre thailandezi si pisici. Si o astfel de legatura intre om si orice alta creatura, pe mine ma emotioneaza profund.

Drumul catre Rom Hup Market

Se poate ajunge aici cu masina, cu autobuzul sau cu trenul direct din Bangkok. Cu trenul nu ajungeti, insa, direct in piata; va trebui sa luati o barca de la Tha Chalom pana la Ban Laem, Samut Sakhon si de acolo mergeti drept pana la Gara Mae Klong.Imagini in cuvinte, despre: