Portobelo – Portul Frumos al lui Columb

La o ora si 20 de minute de Panama City, in regiunea Colon, se afla Portobelo. Este un vechi port spaniol, prin care se transporta in trecut argintul peruvian de pe un continent pe altul.

Portul Frumos

Era vreo 9 si un pic cand am vazut ruinele in dreapta soselei. Cativa oameni isi faceau poze, insa nu ni s-a parut ca ar fi mare lucru pe acolo si banuiam ca trebuie sa mai existe ceva, undeva…mai sus, pe drum. Am coborat sa vedem despre ce e vorba si intr-adevar, acelea erau ruinele fortului spaniol – un port mic unde Columb si-a gasit salvarea, care probabil ca l-a determinat pe acesta sa-l numeasca Portul Frumos. Legenda spune ca in 1502, fiind prins de o furtuna teribila pe mare, Columb a acostat intr-un mic sat de pe istmul Panama, adica in Portobelo.

Nu am gasit vreun ghid care sa ne povesteasca ceva. La scurt timp dupa ce ne-am apucat de explorat (ok: de fotografiat si de dat cu presupusul daca rocile care alcatuiesc zidul contin si bucati de lemn pietrificat) am ramas chiar singurii vizitatori din port. Asa ca dupa ce am admirat, explorat si ne-am incarcat cu atmosfera locului, si dupa aventura din Isla Grande, am venit acasa si am cercetat un pic wikipedia sa vad ce-a fost cu fortul acesta.

 

Colon, Panama

Ruinele din Portobelo

 

Scurta istorie scurta

Cel mai pe scurt, portul a fost infiintat in 1597 de catre exploratorul spaniol Francisco Velarde y Mercado. In 1601 orasul a fost cucerit de corsarul William Parker, in 1668 a fost capturat de Capitanul Henry Morgan, iar in 1680 de John Coxon. Intre 1739 – 1742 a fost un conflict intre Marea Britanie si Spania: la 21 noiembrie 1939 portul a fost cucerit de o flota britanica condusa de Amiralul Edward Vernon, victorie atat de sarbatorita de britanici, incat au numit strazi si zone dupa numele portului – Portobello Road in Londra, zona Portobello din Edinburgh, Portobello Barracks in Dublin. In 1741 insa, spaniolii au recucerit Portul Frumos.

 

Un moment in timp

Atatea nume si atatea date, care cu siguranta in vreun moment sau altul ne-au mai ajuns pe la ureche, merita o mai mare atentie. Sunt convinsa ca unii dintre voi veti cerceta mai in detaliu. Va dau si-un soundtrack: Vangelis – Conquest of Paradise. E de pe vremea cand stateam in pozitie de lotus si credeam ca practic yoga. Ei nu stiu ce faceam atunci, cert e faptul ca timp de vreo 40-50 de minute cat dura caseta, eu stateam in pozitie de lotus cu ochii inchisi, ma gandeam la aventura lui Columb si vedeam foarte clar natura luxurianta pe care spaniolul o descoperea – cred ca de fapt mentalizam, adica chiar avea si experienta. Obscur, stiu! Dar pe mine Portobelo m-a adus inapoi in timp. Sau atunci, inapoi in timp, eram de fapt acum in Portobelo.

 

Patrimoniu UNESCO

In 1989 Portobelo si Fort San Lorenzo au fost declarate monumente ale Patrimoniului Mondial UNESCO cu descrierea:

“Magnificent examples of 17th- and 18th-century military architecture, these Panamanian forts on the Caribbean coast form part of the defence system built by the Spanish Crown to protect transatlantic trade.”

In iulie 2012 UNESCO a pus aceste forturi pe lista monumentelor aflate in pericol din pricina vremii umede, a lipsei de intretinere si a faptului ca dezvoltarile urbane sunt de necontrolat.

Da, ma bucur ca am fost acolo. Privelistea este cu adevarat frumoasa! Plus pagina de istorie care coincide cu istoria scrisa a acestei tari…plus istoria mea…Imagini in cuvinte, despre: