Parcul Natural Vacaresti – Natura la usa ta!

Se anunta o zi plina, asa incat sa o incep respirand aer proaspat in mijlocul naturii mi s-a parut o idee grozava. Nici nu mi-a luat mult sa ajung acolo: cateva statii de tramvai, alte 2 cu metroul, cativa pasi facuti pe jos si iata-ma in inima naturii, la numai 4 kilometri de Kilometrul Zero al Bucurestiului. Mi-am inceput ziua in Parcul Natural Vacaresti.

Cu o zi inainte tocmai mi se desfasurase in fata ochilor un anunt prin care eram invitati sa luam parte la o discutie despre natura si un tur ghidat prin parc. Recunosc, nu mai fusesem niciodata in parc, iar ocazia unui tur ghidat mi s-a parut fantastica, asa incat am raspuns invitatiei si iata-ma la eveniment. 

Natura la usa ta!

Am ajuns la Centrul de observare a Parcului Natural Vacaresti, am fotografiat Bucurestiul si parcul de sus, am admirat cateva fotografii expuse, am luat materialele destinate presei, m-am asezat cuminte pe scaun si am ascultat cu atentie.

Primul care ne-a vorbit a fost Dan Barbulescu, directorul executiv al Asociatiei Parcul Natural Vacaresti. Ne-a expus motivul intrevederii: e timpul sa ii deschidem usa naturii. In ultimii 25 de ani, aceasta a cucerit locul de langa noi, insa aflandu-se intr-un echilibru cert, dar sensibil, nu poate supravietui daca nu primeste sprijin din partea noastra.

 

Data de nastere a proiectului Parcul Natural Vacaresti este mai 2012, cand revista National Geographic a publicat un articol numit Delta dintre blocuri.

Dar istoria incepe mai devreme putin, iar Helmut Ignat, fotograf si membru fondator al asociatiei ne-a povestit cum.

Inceputuri

In ianuarie 2011, fotograful a primit sugestia acestui subiect de la Cristi Lascu, redactorul sef al National Geographic Romania, subiect pe care l-a acceptat. Prima imagine pe care a surprins-o in februarie 2011 ne arata cum i s-a infatisat acest subiect: “o chestie oribila, arsa, plina de gunoaie, de mizerii, cu copaci arsi si cu braconieri care luau zeci de kilograme de peste in fiecare zi”. Si cum uneori avem o atractie de neinteles pentru anumite lucruri, a tot revenit la acest subiect, iar in curand se fac 6 ani de activitate fotografica si documentare.

fotografie a unei fotografii facute de catre Helmut Ignat

Prima fotografie facuta de catre Helmut Ignat in Parcul Natural Vacaresti, in februarie 2011

Dupa prima fotografie si inca un an si jumatate, a aparut articolul care a lansat ideea de a avea o arie naturala protejata in Bucuresti, urmand o campanie de convingere a publicului, autoritatilor si presei de faptul ca acest lucru este perfect realizabil.

Au inceput sa lucreze la proiectul de instaurare a ariei naturale protejate, facand un studiu de fundamentare stiintifica. Acela a fost momentul cand in echipa a fost cooptat Florin Stoican, care a coordonat acest studiu pe baza unor studii deja existente, impreuna reusind sa realizeze un studiu convingator pentru Academia Romana. Cum noutatea nu atrage foarte mult, s-au lovit de tot soiul de obiectii, insa cu totii erau pregatiti pentru ele: erau in contact cu seful RAMSAR pe Europa, cel mai calificat in domeniul zonelor umede, cu directorul ariilor protejate urbane a institutiei mondiale a parcurilor urbane. Aveau scrisori de sustinere si apreciere a proiectului din partea acestora si astfel au convins academia ca zona merita toata atentia.

In mai 2013 s-a dat avizul stiintific al Academiei Romane.

Dupa avizul stiintific al academiei, care a aparut in mai 2013, au urmat “2 ani incredibili pentru avizul administrativ”. “Este incredibil ca intr-o criza absoluta de spatii verzi, primaria generala are nevoie de 2 ani pentru a da un aviz administrativ!” ne povesteste Helmut Ignat.

In mai 2015 s-a dat avizul administrativ al Primariei.

In mai 2016 a aparut Hotararea de Guvern prin care zona a fost declarata Parcul Natural Vacaresti.

Acest grup mic de 4 oameni in prima linie, plus alti colaboratori si oameni cu care au lucrat, au facut totul pentru depunerea unui dosar tehnic complet la minister: au plecat de la idee, au creat argumentatia, au obtinut sprijinul publicului, suportul institutiilor internationale, au obtinut toate avizele necesare de la academie, primarie si orice alte documente indispensabile acestui proiect si in final au depus acest dosar.

Acest grup mic a fost factorul de continuitate de-a lungul intregului proiect. Membrii fondatori ai asociatiei au facut ca parcul sa existe inainte de a exista oficial.

“Din mai 2012, din nebunia noastra si din perseverenta noastra, s-a tot scris si s-a tot vorbit despre Parcul Natural Vacaresti. Acest parc nu a existat decat din mai 2016. In rest a fost numai imaginatia noastra si faptul ca ne-am dorit atat de mult sa se intample!” – Helmut Ignat

Si totusi, desi au facut totul pana la depunerea acestui proiect la minister, dupa hotararea de guvern, asociatia a disparut; cel putin din declaratiile oficialitatilor. Au fost facute publice o multime de nume fara de care proiectul nu s-ar fi putut face, insa asociatia nu a fost mentionata nicaieri. A fost o incercare grea, marturiseste Helmut Ignat, insa nu s-au descurajat. Prin seriozitate si perseverenta au continuat proiectul inceput cu aproape 6 ani in urma si  asociatia si-a recapatat legitimitatea de titular al proiectului.

Pasul urmator

In acest moment este nevoie ca Ministerul Mediului sa lanseze procedura de dare in administrare. Este o procedura tehnica, conform OG 57/2007, prin care Parcul Natural Vacaresti va avea un administrator, un custode. Asociatia se pregateste cu tot ce ar putea face acest administrator, insa depinde in acest demers, de procedura de dare in administrare. 

Procedura de dare in administrare

Este un fel de licitatie in care orice persoana juridica de pe teritoriul Romaniei poate veni cu o oferta prin care dovedeste unei comisii de evaluare ca este cea mai in masura sa administreze parcul. Oferta va trebui sa demonstreze trei lucruri: capacitate stiintifica, tehnica si financiara.

Urmeaza ca Ministerul Mediului sa lanseze aceasta sesiune de dare in administrare, in care asociatia vrea sa se implice.

Parcul Natural Vacaresti va avea o administratie cu minim 7 oameni angajati sa se ocupe de treburile administrative, va avea un consiliu stiintific, format din cercetatori, persoane fizice independente ce vor avea drept de veto asupra tuturor proiectelor ce vor fi propuse pentru parc si va avea un consiliu consultativ format din absolut toti factorii interesati si care vor sa se implice, ce va asigura platforma si baza consultarii publice pentru toata capitala. Tot ce se face in parc trebuie sa treaca prin aceste 3 filtre si totul va fi scris si stipulat intr-un plan de management ce se intocmeste o data la 5 ani.

Indiferent cine va fi administratorul parcului, trebuie sa fundamenteze acest plan.

Viziunea asociatiei asupra parcului

Parcul va avea trei zone de functionare:

  • O zona de protectie stricta ce va cuprinde baltile cele mai valoroase unde natura trebuie lasata asa cum e, si sa se faca doar cercetare si eventual o apropiere a omului insa atat cat sa vada de departe ce se intampla acolo.
  • O zona tampon in care se vor putea face activitati de ecoturism, de educatie ecologica cum ar fi trasee tematice, observatoare ornitologice, niste punti suspendate catre anumite balti mai putin sensibile in care vor veni grupuri si vor vedea cum se desfasoara viata naturala la numai patru kilometri de Kilometrul Zero al capitalei.
  • O zona amenajabila pentru recreere si petrecerea timpului liber, care va cuprinde in special zona de dig, zona betonata, ce va permite amenajarea unei piste de biciclete, unui centru de vizitare, unui acvariu si ambasadei ariilor protejate din Romania.

Momentan sunt doar idei si incercarea de a le coagula coerent, dar solutia va fi aleasa in baza unui concurs de arhitectura si amenajare peisagistica. Se doreste un concurs international, pentru un numar cat mai mare de idei din care sa se aleaga cea mai potrivita.

Parcul Natural Vacaresti

Momentan in Parcul Natural Vacaresti exista 15 lebede: 6 adulte si 9 pui.

 

Masuri de paza si protectie a parcului in acest moment

A fost instalata o bariera si nu se mai poate intra cu masina. Exista deja 2 angajati. A avut loc o actiune de mare amploare a celor de la Ministerul Apelor Romane prin care s-au ridicat 4000 de metri cubi de gunoaie.

La momentul actual, parcul se afla intr- o perioada de tranzitie iar asociatia spera ca aceasta sa fie cat mai scurta. Initiatorii proiectuui se lovesc de inertia autoritatilor care trebuie sa lanseze procedura de dare in administrare. Este o procedura simpla, exista o lege in aceasta privinta. Inainte de hotararea de guvern, Parcul Natural Vacaresti era pamantul nimanui. Responsabilitatea era pasata dintr-o parte in alta fara niciun fel de concretizare.

Exista o discutie cu cei de la Ministerul Mediului, insa au fost invocate motive de ordin juridic.

Pe langa dorinta noastra de a ne pune in practica ideile, este si nevoia de a interveni, deoarece cu cat se amana mai mult acest proces, cu atat pericolele pe care vi le-am aratat si care sunt prezente aici, vor contiunua. – Dan Barbulescu

Siati ca:

Parcul Herastrau este monument istoric, face parte din patrimoniu. Are un statut de protectie similar cu Parcul Natural Vacaresti. Cu toate acestea, Herastrau e plin de terase si lucruri ce nu ii fac bine, lucruri ce trebuie evitate cu orice pret in Parcul Natural Vacaresti.

Parcul Natural Vacaresti

Izvor cu apa potabila ce alimenteaza baltile din Parcul Natural Vacaresti

 

Impresii

Pentru mine a fost o zi mare. M-am apropiat de Parcul Natural Vacaresti si am inteles munca, efortul, perseverenta si nebunia frumoasa a acestor oameni ce formeaza Asociatia Parcul Natural Vacaresti! Le multumesc ca exista si ma bucur ca pot sa va povestesc si voua despre ce-am aflat!  Abia astept sa se intample lucrurile. Avem si noi oaza noastra de verde si de viata din mijlocul betoanelor. Haideti sa deschidem usa naturii si sa o imbratisam!Imagini in cuvinte, despre: