O poveste cu aroma de cafea

Pe domnul Gheorghe Florescu l-am intalnit acum un an, cand am intrat pentru prima data in magazinul de cafea si alte bunatati “Delicatese Florescu”, de pe strada Radu Cristian, nr 6. M-a invaluit imediat o atmosfera prietenoasa, zambitoare si calda, iar aroma de cafea, la pachet cu toate decoratiunile si delicatesele de acolo, m-au purtat intr-o clipa suspendata in timp. Am simtit pasiunea si daruirea cu care se intampla orice lucru in acest loc.

De atunci l-am vizitat pe domnul Florescu aproape in fiecare luna. De fiecare data, pe langa zambetul senin, are mereu cate o istorioara pe care o reda in versuri. Tot timpul plec de acolo cu o energie buna, fericita ca exista oameni pasionati si increzatoare ca omenirea nu este pierduta atat timp cat acesti oameni minunati isi vor lasa amprenta pe pamant.

De curand am avut placerea si onorea de a savura o cafea si de a sta la povesti cu marele cafegiu. Si pentru ca aceasta intalnire ramane pentru mine o sursa de energie pozitiva si elan in a face lucruri, va impartasesc si voua.

Povestea domnului Florescu si povestea cafelei se intersecteaza in momentul in care domnul Florescu, in varsta de 8 ani, paseste in curtea nasului sau, unde niste armeni prajeau cafea. Mirosul si aroma l-au fascinat. Astfel ca de cate ori trecea pe acolo lua cate un bob de cafea. Negustorul armean i-a sugerat sa manance bobul de cafea cu zahar. Insa domnului Florescu ii placea mai mult aroma cafelei fara vreun alt adaos, asa ca de atunci consuma cafeaua fara zahar.

Tot la aceasta varsta a devenit baiat de pravalie la un negustor evreu ce iubea copiii foarte mult. Dimineata venea si stropea in fata magazinului , dupa care ii placea sa stea in compania negustorului, fiind fascinat de procesul de comunicare al acestuia cu clientii sai. Acest mare bacan i-a transmis dragostea pentru client si placerea dialogului intretinut cu clientul.

Armeanul care i-a insuflat dragostea pentru cafea, a murit la varsta de 102 ani, in cafeneaua lui din New York, in timpul serviciului. A fost cel mai longeviv cafegiu si este un exemplu de dedicare al omului fata de scopul pe care acesta si l-a ales in viata.

Insa mentorul sau este Avedis Carabelaian – un om pasionat , ce provenea dintr-o familie de cafegii din Imperiul Otoman, urmasul primului cafegiu al lumii, numit tot Avedis Carabelaian, care  a deschis un magazin de cafea la Damasc, in Siria in anul 1530. Domnul Avedis avea toate calitatile unui mare negustor. Iar domnul Florescu a fost ucenicul acestuia timp de 3 ani, pana ce Avedis a emigrat in America pe 13 octombrie 1973. Si ca un omagiu adus mentorului sau, pe 25 martie ‘15, de Buna Vestire (Avedis inseamna in armeana “veste buna”), se va inaugura cel de-al treilea magazin al domnului Florescu, in Jolie Ville, Pipera.

Domnul Florescu mi-a povestit aceste lucruri radiind de bucurie. Era ca si cum ducand povestea mai departe, le multumeste tuturor celor care l-au ajutat, indrumat, invatat, celor care au avut incredere in dumnealui si care l-au sustinut  atunci cand avea nevoie.

“Robusta este cafeaua diavolului, iar Arabica este cafeaua lui Dumnezeu”

Si tot cu bucurie mi-a vorbit si despre cafea. Si am aflat de la dumnealui lucruri interesante, cum ar fi ca industria cafelei este pe locul doi in lume ca si afacere, dupa cea a petrolului. Din 100 de kilograme de cafea care se vinde in lume, 30% este Robusta si 70% este Arabica. “Robusta este cafeaua diavolului, iar Arabica este cafeaua lui Dumnezeu”, imi marturiseste domnul Florescu; si imi explica si de ce: Robusta are foarte multa cofeina, nu are aroma si cei care proceseaza acest tip de cafea o imbogatesc cu tot soiul de arome chimice, in timp ce Arabica se bea naturala, avand o aroma foarte placuta. In acelasi timp, din cafeaua Arabica doar 10% este selectionata. Si din cele 10 procente, doar 2% este de inalta calitate!

Domnul Florescu mi-a precizat ca dumnealui bea numai cafea de inalta calitate, pentru ca ii face bine. A observat de mic copil ca un produs de calitate este foarte apreciat si drept urmare este solicitat, motiv pentru care toata viata lui a mers pe aceasta directie.

“Spune-mi ce cafea bei, sa stiu cum gandesti”

“Exista o vorba: “Spune-mi ce cafea bei, sa stiu cum gandesti” – daca bei o cafea de calitate, ai o gandire de calitate! Cafeaua te scoate din idei proaste si iti da numai idei bune!” imi spune domnul Florescu, zambind. Si mentioneaza si o vorba a Papei Clement al-VII-lea: “Cafeaua este esenta inteligentei, cafeaua te scapa de infern”. Dupa care imi zambeste iar: “Barbatii adevarati, in special olteni, se trezesc dimineata, pun ibricul pe foc si isi servesc sotiile cu o ceasca de cafea. Iar doamnele incep o zi foarte frumoasa cu cafeaua adusa de sotii lor.”

Am mai aflat ca exista doua tipuri de cafea: cafea industriala si cafea artizanala. Cea industriala este de cele mai multe ori importata gata prajita din strainatate, neavand date despre cine, cand, unde si cum a prajit-o. Cafeaua pe care o vom gasi in magazinul domnului Florescu este cafea artizanala. Este importata direct de la producator, cu certificat Euro. Este prajita de dumnealui, in cantitati mici, pentru a fi mereu proaspata.

Si pentru ca este orientat spre calitate, se mandreste cu masina de prajit cafea pe care o detine, utilajul fiind un factor important in asigurarea unei cafele de inalta calitate.

“Parafrazandu-l pe  Martin Luther King, am si eu un vis: visez sa am o cafenea, undeva in centrul Bucurestiului, in plin vad comercial, unde sa pot servi cea mai buna cafea din lume oricui, oricand, oricum!”, imi marturiseste domnul Florescu cu emotie si bucurie in glas.

Cand l-am intrebat daca este un om fericit, mi-a raspuns ca este multumit ca a descoperit de mic ca cea mai frumoasa activitate pe care o poti face in viata este sa ii servesti pe ceilalti. Deviza lui este “Eu servesc!” si a descoperit ca regii Angliei au aceeasi deviza.

Iar eu m-am umplut de bine dupa toata discutia de pe mica terasa a magazinului “Delicatese Florescu”. Si toata ziua nu am avut in gand decat ca “Daca vrei, poti!”. Daca iti doresti si incepi sa faci pasi mici, iti vei crea contextul pentru a reusi. Important este sa nu renunti pe drum. Sa continui. Si intr-un final vei vorbi cu emotie si bucurie de toate prin cate ai trecut ca sa ajungi unde ti-ai propus.

Am incercat sa recreez cat mai bine atmosfera magazinului cu minunatii si sa transmit energia primita stand in preajma marelui cafegiu din Bucuresti. Insa va recomand sa aveti propria experienta cu domnul Gheorghe Florescu, pe care il gasiti servind delicatese si ganduri bune in magazinul sau cochet, cu esente tari, “Delicatese Florescu” de pe strada Radu Cristian, la numarul 6.



Imagini in cuvinte, despre: