Note şi gânduri de pe teren

În 2018 mi-am încheiat anul în Sóller unde m-am întâlnit cu tutorele meu de la UIB, coordonatorul masterului de Human Cognition and Evolution, și cel mai bun cercetător de pe insulă în domeniul turismului, Ivan Murray, care venise să-mi acorde un interviu. Eram în Mallorca într-un internship Erasmus. Am petrecut 2 ore și jumatate cu ei, timp în care am aflat cum a devenit Mallorca o insulă turistică, cum afectează azi supra-turismul insula și locuitorii ei și de ce există proteste împotriva turismului. Apoi ne-am plimbat pe jos pe traseele frumos indicate către cele două orașe mici din apropiere. În Fornalutx am mâncat într-un local la o masă amplasată parcă în magazia restaurantului, nu în sala de mese. Spre seară ne-am întors în Sóller coborând văile cu livezi de portocali și lămâi scoase în evidență de lumina apusului, am mai dat o tură de noapte prin oraș, apoi am luat ultimul autobuz spre Palma. 

Livezi de portocali şi peisaj muntos.

Acum, la sfârșit de an, după ce s-a distilat o experiență de 3 luni printre mallorchini, am ajuns la câteva concluzii dintre care expun aici doar două: oamenii de pe insulă lucrează până în ultima clipă cu o lejeritate molipsitoare. Acolo orice era usor și orice întrebare sau impas aș fi avut, găseam oameni dispuși să ajute ca și cum ar fi fost cel mai firesc lucru pe care l-ar face. Sau poate când lucrezi cu pasiune înseamnă într-adevăr că nu mai lucrezi, doar faci ce trebuie și e natural să faci. Mi-e dor de ușurătatea de a fi în Mallorca. A doua concluzie e că tinzi să exotizezi locurile prin care ajungi în treacăt, să ai răbdare și să găsești înțelegere pentru locul și oamenii locului în care te găsești. Restaurantul în care am mâncat și semăna cu o magazie mai degrabă -probabil în România nu ne-am fi oprit să mâncăm într-un asemenea loc. Asta e frumusețea în a fi dispus să accepți experiențe oferite de locurile din afara țării: te trezești întrebându-te cum ar fi ca data viitoare să fii îngăduitor cu o astfel de experiență și acasă, în țara ta?

Vedere din Sóller.

Îmi doresc ca anul viitor să fac lucruri încărcate cu sens pentru mine și să am puterea de a le face natural, cu o lejeritate molipsitoare. Iar pe cei dornici să mi se alăture în călătoria mea, îi invit cu brațele deschise. 

La mulți ani plini de sens!Imagini in cuvinte, despre: