Contactul cu lumea budista – Wat Pho

Primul obiectiv pe lista in prima zi de plimbare prin Bangkok, a fost Wat Pho sau Temple of the Reclining Buddha. Pe lung, thailandezilor le este cunoscut drept Wat Phra Chetuphon Vimolmangklaram Rajwaramahaviharn.

Thailanda este o tara in care 90% din populatie este budista, asa ca a-mi incepe calatoria aici cu un simbol atat de puternic al acestei filosofii de viata, m-a bucurat enorm. Cu o seara inainte, ministrul turismului ne-a vorbit cu vocea tremurand de emotie despre cum templul este unul dintre simbolurile Bangkokului, fiind locul in care a inceput istoria orasului. Este unul din cele mai mari si cele mai vechi temple din capitala tarii, fiind construit pe vremea cand Bangkok era doar un orasel amplasat la gura de varsare a raului.  Astazi, templul gazduieste mai mult de 1000 de statui si alte artefacte reprezentandu-l pe Buddha – multe dintre ele aduse din temple abandonate de pe teritoriul Thailandei. Nu stiu cum vi se pare numarul 1000, insa statuia principala a templului, cea infatisandu-l pe Buddha intins, cu capul sprijinit pe mana, are 46 metri lungime si 15 metri inaltime.

Cateva date

Reconstructia templului a inceput in anul 1788, cand regele Rama I a solicitat demararea lucrarilor. Restaurarea a durat 7 ani, 5 luni si 28 de zile.

Insa marea restaurare a avut loc sub regele Rama III, care a inceput in 1832 si a durat 16 ani si 7 luni.

Complexul templului este raspandit pe 2000 metri patrati. Ce inseamna asta? Inseamna ca daca as fi petrecut 2 zile acolo, uitandu-ma cu atentie la ilustratii, statui, simboluri, tot nu mi-ar fi ajuns timpul sa vad si sa inteleg tot.

Am aflat cateva amanunte la fata locului, de la ghidul nostru minunat, Wanna. Insa fiind atat de impresionant si pastrand atat de multe povesti, plus dorinta mea de a descoperi intamplari mistice, am cercetat putin internetul – mai ales site-ul templului – si astfel a rezultat ceea ce va voi prezenta mai jos.

Phra Vihara of the Reclining Buddha

Este incaperea in care se afla statuia lui Buddha intins. Statuia a fost construita in 1832, la comanda regelui Rama III. Postura reprezinta intrarea lui Buddha in Nirvana si sfarsitul tuturor incarnarilor. Este una din cele mai mari statui ale lui Buddha in Thailanda. Talpile au 3 metri inaltime si 4,5 metri lungime. Fiecare talpa are cate 108 ilustratii ale simbolurilor sub care Buddha poate fi identificat. Credinta in aceste simboluri vine dintr-o scriptura antica din Sri Lanka, care indica faptul ca aceste 108 simboluri de bun augur au fost vazute de catre brahmini in talpile printului Siddhartha, la 5 zile de la nasterea acestuia. Ilustratiile infatiseaza simboluri ale norocului si prosperitatii (floare de lotus, o pereche de pesti, svastica, o gramada de pietre pretioase), ale maretiei unui imparat (tron, sceptru, coroana), ale religiei si cosmologiei (univers, ocean, munti, paduri). In centrul fiecarei talpi se afla un cerc ce reprezinta o chakra.

Tot aici, de-a lungul peretelui exista 108 boluri de bronz in care vizitatorii pot pune cate o moneda. Costa 20 de bahti un saculet cu monede speciale. Cu siguranta cei ce-l vor cumpara isi vor spori norocul si vor avea satisfactia de a-i fi ajutat pe calugari sa intretina templul.

Cand am vizitat eu, erau cativa oameni ce lucrau cu migala (si cu sidef ) la talpile lui Buddha.

Pe pereti sunt pictate multe scene care spun, cu siguranta, povesti pline de talc.

Phra Ubosot

Este sala in care se tin ritualurile budiste, cel mai sacru loc din complex. Aici se afla Phra Buddha Theva Patimakorn, o statuie a lui Buddha ce sta pe un piedestal cu 3 niveluri. Tot ansamblul poarta numele de Phra Pang Smardhi – Buddha in postura de meditatie. Sub piedestal se afla o parte din cenusa regelui Rama I, iar deasupra lui Buddha se afla o umbrela conica cu 9 niveluri, simbol al regalitatii in Thailanda.

Statuia era impodobita cu flori de lotus. Pentru mine a fost o premiera sa le pot vedea de aproape – un simbol sacru ce a coborat dintr-un punct indepartat din minte si s-a materializat in fata ochilor mei.

Khao Mor

Este gradina de piatra si se afla peste tot in complex: mici spatii verzi cu pomi si plante ornamentale, din care ies statui de piatra ce infatiseaza animale si oameni in diverse posturi.

Phra Mondob

Este sala in care este pastrata Tripitaka sau Scriptura Budista.

Sum Pratu Song Mongkut

Este acoperisul celor 16 porti de intrare in complexul templului. La fiecare intrare exista cate o pereche de statui chinezesti ce stau de veghe si nu lasa raul sa patrunda in templu.

Phra Maha Stupa

Este numele celor 4 pagode distribuite in cele 4 colturi ale curtii in care se afla Phra Ubosot. Fiecare pagoda este decorata cu statui acoperite cu foita de aur, numite Catulokapala – Gardianul Divinitatilor celor 4 puncte cardinale.

Chinese Ballast 

Sau chinezii uriasi de piatra sunt peste tot in Wat Pho: unii sunt gardienii portilor, altii pot fi gasiti in gradinile de piatra. Aceste statui sunt de fapt vechi incarcaturi ale navelor de pe vremea comertului naval dintre Thailanda si China. Mai tarziu au inceput sa fie utilizate pentru decorarea multor locuri din complexul templului. Unii chinezi sunt imbracati in haine europene si il reprezinta pe Marco Polo, primul european ce a vizitat si a introdus cultura europeana in China.

Wat Pho Thai Traditional Medical and Massage School

Templul este considerat prima universitate din Thailanda, aici predandu-se pe vremuri religie, stiinta si literatura. In 1955, in cadrul templului a fost infiintata Scoala de Masaj si Medicina Traditionala Thailandeza. Este prima scoala de medicina thailandeza recunoscuta de catre Ministerul Educatiei din Thailanda. Astazi, aici se predau 4 cursuri: Farmacie Thailandeza, Medicina Thailandeza, Masaj Thailandez si Asistenta Medicala si Moase.

In loc de concluzii

Nu stiu cuvinte care sa descrie maretia si incarcatura spirituala pe care le-am simtit vizitand templul. A fost prima data cand am intrat in contact cu lumea budista. Am vazut pentru prima data un calugar budist in carne si oase, imbracat in roba lui portocalie, mergand prin gradina templului. O pisica de culoarea caramelului, avand un snur portocaliu in jurul gatului, mergea dupa el. Calugarul intorcea capul din cand in cand, sa vada daca pisica mai este pe urmele lui. Oricat am incercat sa chem pisica sa o mangai, parea absorbita de ceea ce avea de facut: sa mearga pe urmele calugarului. In Thailanda si pisicile sunt zen.Imagini in cuvinte, despre: