Baan Rim Klong Homestay, Thailanda

Intr-una din zilele verii thailandeze, am ajuns intr-un colt de rai. Am respirat profund aer proaspat, si am mers printre palmieri si alte ierburi pe cararea ce ne ducea catre BaanRimKlong Homestay – o proprietate aflata in mijlocul naturii. Aici te poti caza, poti sta in liniste, te poti conecta cu natura, poti invata despre nuca de cocos si utilizarile ei, cum se fabrica deserturi delicioase din orez si cocos, cum se impletesc diverse obiecte din frunze de cocos, plus multe alte treburi bune si sanatoase.

Muzeul de cocos

Cocotierul face parte din marea familie a palmierilor. Proprietarul acestui loc are o plantatie de cocotieri, multe din activitatile sale bazandu-se pe acest ingredient primordial. Exista si un mic muzeu, unde poti afla care sunt beneficiile nucii de cocos si cum poti fructifica la maxim tot ce iti ofera cocotierul: frunze, sirop, coaja nucilor. E uimitor ce poate face o minte creativa cu orice are la indemana. Mestesugari iscusiti fac din coaja nucilor de cocos: lampi de birou, lustre, boluri sculptate delicat. Sunt utilizate drept cronometru, ca un fel de clepsidre: lasate sa se scufunde intr-un cilindru cu apa, dureaza un anumit timp pana coaja de nuca atinge fundul cilindrului.

Multitudinea informatiilor primite despre nuca de cocos m-au convins sa introduc acest aliment mai des in dieta mea. Apa din nuca de cocos este atat de buna si de hranitoare, te energizeaza imediat; am simtit asta pe pielea mea tot timpul petrecut in Thailanda.

Zaharul de cocos

Una dintre activitatile la care am luat parte cat am stat la BaanRimKlong, a fost prepararea zaharului de cocos. E un proces natural si din cate am citit, acest tip de zahar contine o parte din nutrientii initiali pe care ii gasim in nuca de cocos. Vorba documentarului care mi-a luminat multe intunericuri, how it’s made:

  1. Se colecteaza siropul printr-o incizie facuta florii de cocos (siropul este de fapt seva plantei).
  2. Se strecoara siropul printr-o sita fina, astfel incat sa se elimine impuritatile.
  3. Se incalzeste siropul pana in punctul de fierbere.
  4. Se colecteaza spuma.
  5. Siropul se mentine cald pana devine mai vascos, cam o ora.
  6. Se bate cu un tel foarte mare pentru a i se reduce temperatura.
  7. Se toarna in forme mici si este gata cand se intareste.

Gasiti in fotografii tot procesul descris mai sus. Am mancat o turtita de zahar de cocos si are un gust foarte pe gustul meu: aduce un pic cu mierea cu aroma de cocos; e mai putin dulce si mai sanatos decat zaharul obisnuit.

Kanom Tom

Am invatat sa prepar un desert thailandez: Kanom Tom – galusti cu nuca de cocos. Sunt foarte usor de facut: din faina de orez, fierte cateva minute si apoi tavalite in fulgi de cocos. Pot avea diverse culori, toate naturale. Noi am facut unele albastre, utilizand o floare albastra mica, delicata si dulce (evident ca nu m-am abtinut si am gustat una), asemanatoare unui iris, ca si textura, numita butterfly pea – o floare mult utilizata in bucataria asiatica si inteleg si de ce gandindu-ma la beneficiile pe care le are consumul ei: imbunatateste sistemul imunitar, detoxifica organismul, stimuleaza circulatia sangelui, incetineste procesul de imbatranire, mentine stralucirea pielii, imbunatateste vederea si trateaza infectiile urinare si pe cele ale ochilor. Wow! Voi cauta aceasta minunatie a naturii si o voi introduce in alimentatia mea!

Impletituri din frunze de cocos

E uimitor cum poti invata sa te folosesti de tot ce iti ofera mediul in care traiesti. Frunzele de cocos sunt manuite si impletite cu rapiditate si indemanare de catre localnici. Am vazut cosuri, boluri, farfurii, palarii, jucarii, toate impletite cu maiestrie din frunze verzi ce isi vor schimba culoarea pe masura trecerii timpului. Am primit cadou o palarie care acum sta pe lampa noastra Globul Pamantesc, ca martor al calatoriei din Thailanda, in special al vizitei la BaanRimKlong – o proprietate din mijlocul naturii, unde toate lucrurile se fac de mana si natural.

Inedit

Scuzati acest subtitlu pompos, dar pentru mine chiar a fost un lucru iesit din comun! Stiti floarea aceea frumoasa si bogata, cu nuante de alb, galben si caramiziu, pe care o gasim toamna in toate florariile de la noi?  Da, crizantema. In Thailanda, la BaanRimKlong Homestay, am baut in premiera un ceai de crizantema – un gust dulceag si usor sarat, plus alte nuante pe care nu as putea sa le descriu. Recunosc, mare mi-a fost mirarea cand am aflat ce era bautura aceea usor galbuie pe care o bausem cu pofta.