Baan Khao Tao, fabrica de bumbac tesut manual

Ziua aceasta se anunta foarte incarcata. Dis de dimineata ma plimbasem pe canalele din Amphawa, fusesem deja pe plaja Cha-am, urma sa mergem in tabara de elefanti, apoi la templul cu maimute, la grandiosul monument al regilor Thailandei, sa luam trenul si sa trecem peste celebrul pod de pe River Kwai (care in thailandeza s-ar treduce Raul Rau; Kwai inseamna Rau – nu insusirea negativa, ci apa curgatoare), asa ca atunci cand ne-am oprit la fabrica de bumbac tesut manual, ziua era inca tanara.

Evident ca ne-au intampinat niste oameni senini, cu zambetul pe buze. Ulterior am aflat ca gazda noastra, care ne-a facut un tur al fabricii, este doamna care coduce Baan Khao Tao si este angajata acolo din prima zi de functionare a fabricii, adica o zi din 1964.

Putina istorie

Fabrica este un proiect regal initiat de Majestatea Sa Regele Adulyadej si Majestatea Sa Regina Sirikit ai Thailandei in 1964. Totul a inceput pe vremea cand regele si regina stateau in palatul regal Klai Kangwon, in Hua Hin, si au vizitat satul pescaresc Khao Tao. Au aflat astfel, ca localnicii nu isi puteau castiga existenta in perioada sezonului ploios, mai ales in perioada musonului. Atunci regele a ordonat sa fie organizat un curs pentru a-i invata arta tesutului pe localnici si pe cei din imprejurimile satului Khao Tao. Profesori din regiunea Ratchaburi au venit sa-i invete pe localnici, care mai tarziu s-au organizat in Asociatia Producatorilor Profesionisti de Artizanat din Khao Tao, primul proiect regal din Thailanda.

Astazi, aici se produce in continuare cel mai fin bumbac respirabil si este totodata un suvenir de marca al regiunii Prachuap Khiri Kahn. In concordanta cu standardele mondiale si acreditata de Institutul Thailandez de Standarde Industriale, Fabrica de la Khao Tao tese bumbac intr-o varietate larga de modele florale colorate (yok dok in thailandeza), in culori ce dureaza mult timp si care isi mentin stralucirea.

 

Un fel de final

M-am simtit ca la scoala, cand am mers in vizita la fabrica de paine, sa vedem si sa intelegem procesul de creare a acestui aliment. Nu stiu altii cum sunt, dar la mine gradul de interes pentru lucruri dintr-acestea este mult mai ridicat acum decat atunci cand eram copil.

Poate ca din cand in cand, o experienta de genul How it’s made ne face bine tuturor: ne poate face sa apreciem mai mult munca din spatele produsului final.

 

Primii angajati ai Baan Khao Tao. Prima fata din dreapta este doamna care astazi conduce fabrica de bumbac artizanal.

Primii angajati ai Baan Khao Tao. Prima fata din dreapta este doamna care astazi conduce fabrica de bumbac artizanal.Imagini in cuvinte, despre: