A fi cum eşti sau a nu fi

Acum un timp am asistat la o scenă în care o mamă spunea cu mândrie că a reuşit să-şi convingă fata de clasa a 11-a să se răzgândească în privinţa facultăţii pe care o va urma. Fata ar fi vrut să dea admitere la medicină veterinară, însă acum se va pregăti pentru medicina umană. Mama a simţit nevoia de a ne explica pe un ton grav că fiica ei nu poate face 6 ani de facultate doar ca să flocăie animalele şi apoi să vândă mâncare pentru acestea.


Nu am intervenit pentru că nu se voia a fi o dezbatere pe tema respectivă, era doar un enunţ ce trebuia comunicat. Plus că firea mea este să fiu un observator – abia la masterul de antropologie, mi-am dat seama că este şi asta o calitate; mult timp m-am simţit doar incapabilă de a purta discuţii. Îmi iau notiţe din tot ce mă înconjoară, analizez şi apoi dau mai departe cui este dispus să asculte -nu celor care ştiu deja cum stă treaba- ce am învăţat din frâmântarea cu care m-a lăsat o situaţie.

Când a observat asta, în loc să facă o criză de groază, mama ei i-a spus că râmele au nevoie de pământ pentru a supravieţui; trebuie să le ducă înapoi, altfel mor.


Recent am urmărit pe platorma Masterclass cursul Jane Goodall Teaches Conservation. Această femeie de o blândeţe şi o bunătate pe care le emană prin toţi porii, povesteşte cum la un an şi 6 luni luase cu ea în pat câteva râme. Când a observat asta, în loc să facă o criză de groază, mama ei i-a spus că râmele au nevoie de pământ pentru a supravieţui; trebuie să le ducă înapoi, altfel mor. Iar la 4 ani şi jumătate, fiind împreună cu mama ei la o fermă, Jane a vrut să ştie cum depun găinile ouă. Pentru că tot fugeau de ea când încerca să le urmărească, s-a gândit să se ascundă într-un coteţ şi a stat nemişcată 4 ore până ce a văzut în sfârşit o găină făcând un ou. Adulţii o căutaseră în zadar în acele ore. Din nou, mama ei nu a izbucnit într-o criză certând-o că a lipsit atâta timp fără să spună cuiva unde este – prin asta nefăcând altceva decât să-şi strige propria neputinţă – ci a ascultat cu blândeţe şi uimire povestea fascinantă a lui Jane despre cum depune o găină un ou. Nu i-a întrerupt o clipă entuziasmul. Jane şi-a arătat calităţile de cercetător încă de atunci: a avut curiozitatea, a acţionat, a avut răbdare, iar mama ei a avut inspiraţia să-i cultive aceste calităţi. A fost un Mozart al cercetării, cum probabil toţi copiii sunt câte ceva când sunt mici. Au nevoie doar să fie descoperiţi şi încurajaţi. Să fii părinte e o artă.

Cei din jur îi vor striga cu stupoare că e o nerecunoscătoare; atât bine cât i-au făcut şi ea nu apreciază. Doar că i-au făcut binele lor, nu al ei.


Înapoi la situaţia fetei care pentru moment a acceptat viziunea îngustă a mamei asupra carierei ei. Poate fata va fi fericită aşa, la urma urmei tot medicină face. Poate îşi va face meseria cu respect şi simţ de răspundere, va merge pe drumul ăsta şi nu se va mai uita înapoi. Sau poate la un moment dat presiunea celor din jur va fi atât de mare, încât va dori să-si dea jos de pe umeri povara dorinţelor celorlalţi şi a lucruilor pe care aceştia le cred a fi mai bune pentru ea. E posibil ca în acel moment să se răzvrătească, să-şi manifeste furia, să nu mai accepte lucruri şi să dispară din viaţa ei de până atunci. Cei din jur îi vor striga cu stupoare că e o nerecunoscătoare; atât bine i-au făcut şi ea nu apreciază. Doar că i-au făcut binele lor, nu al ei. Nu-i vor înţelege nebunia, pentru că în ochii lor fata cu siguranţă a înnebunit dacă a deraiat de la traseu. Iar ea va pleca în Africa voluntar pentru salvarea animalelor. Era ceea ce voia să facă de la bun început.


Jane a urmărit nenumărate familii de cimpanzei din 1960 de când a început să-i studieze. Una din observaţiile ei a fost că puii care sunt sprijiniţi şi încurajaţi de mame în acţiunile lor de învăţare, ajung membri mai buni ai comunităţii: lideri sau mame mai bune care îşi educă puii cu dragoste şi afecţiune.


Animalele sunt un izvor nesecat de învăţăminte pentru noi, oamenii. Dacă am avea răbdare, le-am observa şi le-am asculta.Imagini in cuvinte, despre: